piątek, 16 września 2011

Buraczki.

Witam,
Dziś buraczki, raczej wszyscy je lubią, ale zawsze z nimi kłopot, bo trzeba zagotować, obrać a brudzą :) A są pyszne i zdrowe. Ja zawsze gotuję w większej ilości, bo jakoś mało to się dla mnie nie opłaca. Teraz namawiam Was do zrobienia buraczków w słoikach, bo dzięki temu są zawsze pod ręką :)
Składniki:
- 3 kg buraczków,
- 5 szt. papryki,
- 3 duże cebule,
- 1/2 l wody,
- 1/2 l octu 10%,
- 2 szkl. cukru,
- 2 łyżki soli
Wykonanie:
Buraki ugotować, obrać, zetrzeć. Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, podsmażamy, następnie dodajemy wodę, ocet, cukier, sól, gotujemy 1 minutę i mieszamy z buraczkami. Zagotować, gorące przekładam do słoików. Pasteryzować w piekarniku około 15 minut w temp. 150 stopni, polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz