środa, 22 stycznia 2014

Ciasteczka ....... kruche i twarde.

Witam :)
A dziś ciasteczka do kawy polecam. Zrobiłam dwie wersje: pierwsza z wiórkami kokosowymi, a druga kakaowo - korzenna z imbirem, cynamonem i mielonymi orzechami. Od razu poprawia się nastrój :)

Składniki:
- pół kilo mąki,
- mała łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- 3/4 kostki masła,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 jajka,
do wersji jasnej: 100 g wiórek kokosowych,
do wersji ciemnej: 1- 2 łyżeczki ciemnego kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, pół szklanki zmielonych ziaren słonecznika, pół szklanki zmielonych pestek dyni.

Wykonanie:
Mąkę, cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia wrzucamy do miski i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite, plastyczne odstawiamy na 15 minut. Ja w tym czasie mieliłam orzechy, dynię, słonecznik. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, a do drugiej kakao, cynamon, imbir, zmielone orzechy i wyrabiamy. Teraz zaczyna się zabawa z wykrawaniem ciasteczek :) Pieczemy w temp. 180 C, trzeba pilnować żeby po około 10 minutach za mocno się nie przyrumieniły :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz