niedziela, 15 grudnia 2013

Bożonarodzeniowy klops.

Witam :)

Dziś propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Pachnący grzybami, wilgotny dzięki podsmażonej cebulce z pieczarkami, pyszny. Alternatywa dla pracochłonnego pasztetu dla zapracowanych :)


Składniki:

- około 500 g zmielonego mięsa wieprzowego z łopatki,
- około 500 g zmielonego mięsa wołowego (kl. II),
- 2-3 podgrzybki ( ja miałam zamrożone),
- 1 jajko,
- 1 szt. małej bułki pszennej namoczonej w 1/2 szkl. przegotowanej wody,
- łyżeczka soli, przyprawy: majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy,
-  6 dużych pieczarek,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku.

Wykonanie:

Podgrzybki rozmrażamy. Pieczarki, podgrzybki, cebule kroimy w kostkę, smażymy na rumiano. Mięso łączymy z bułką, przyprawami, jajkiem. Na końcu dodajemy pieczarki z cebulą. Wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do formy keksowej (małej prostokątnej) do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 C. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz