wtorek, 10 grudnia 2013

Babeczki bananowe.

Witam :)

A do kawki na deser polecam babeczki bananowe z bardzo dojrzałych bananów (do wykorzystania). Przepis kręcony widelcem, bądź łyżką, jak zwykle łatwy i szybki przepis, polecam :)

Składniki:
- 3-4 bardzo dojrzałe banany (ok. 80 dag),
- 3/4 szkl. cukru,
- cukier wanilinowy,
- 1/4 kostki masła, (trzeba stopić)
- jajko,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 szkl.  posiekanych orzechów lub rodzynek,
- 1,5 - 2 szkl. mąki pszennej,
- szczypta soli.

Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie dodać cukry, sodę, jajko, orzechy, stopione masło, wymieszać. Na końcu dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy. Powstaje grudkowata, dosyć gęsta masa. Przekładamy do foremek. Pieczemy około 50 minut w temp. 150 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz