środa, 17 sierpnia 2011

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i serem.

Witam,


Spróbujcie ciasta drożdżowego, które nie wymaga gniecenia, rośnie samo, zawsze się udaje i pachnie kruszonką :)
Składniki:
- 4 dag drożdży,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3 całe jaja,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1/2 kg mąki,

- 1/2 kg porzeczek,
- 40 dag sera białego
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać jajka, mleko, olej, zostawić na 2 godziny. Po tym czasie dodać mąkę i wymieszać wszystko łyżką w miarę dokładnie (ciasto daje się łatwo mieszać, ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego :) ) Wyłożyć na blachę, na ciasto wysypać porzeczki, wyłożyć kleksy sera białego, posypać kruszonką ( zrobioną z: 10 dag mąki, 5 dag masła, 2 łyżkami cukru, opakowaniem cukru waniliowego).
Życzę smacznego :)
 

3 komentarze:

  1. Ciasto wyrosło zdumiewająco wysokie. Przepyszne, mięciutkie, pachnące drożdżami. Nie dałam sera ale do masy wsypałam guziczki czekoladowe. Połowę cukru wymieszałam z xylitolem. Świetny i łatwy przepis. Ciasto samo się robi. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyrosło zdumiewająco wysokie. Przepyszne, mięciutkie, pachnące drożdżami. Nie dałam sera ale do masy wsypałam guziczki czekoladowe. Połowę cukru wymieszałam z xylitolem. Świetny i łatwy przepis. Ciasto samo się robi. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ten ser zupelnie bez cukru i bez niczego? a temp pieczenia? nie znosze niekompletnych przepisow

    OdpowiedzUsuń