niedziela, 21 sierpnia 2011

Tuszonka.

Witam,
Dziś jeszcze jedna propozycja, tym razem wytrawna, dla smakoszy mięska z galaretką :) Jest to tuszonka do zrobienia w słoiki, wersja pasteryzowana, przydaje się na krótkie wypady, czasem gdy nam się wędlina znudzi, pożywna :)
Składniki:
- 2 kg karkówki, 2 kg łopatki wieprzowej
- 2 paczki żelatyny
- sól, pieprz, tymianek, majeranek, czosnek (kilka ząbków), liść laurowy
- 1/2 kg cebuli
Wykonanie:
Mięso i cebulę pokroić w grubą kostkę, zasmażyć na patelni, ja robię to od razu w garze z grubym dnem, przyprawiam, zalewam wodą tak by przykryć mięso i duszę około godziny na małym ogniu. Następnie mięso nakładam do słoików, zalewam sosem z duszenia. Na wierzch każdego słoika wsypuję żelatynę - do małych słoików płaska łyżeczka żelatyny, a do dużych płaska łyżka żelatyny. Zamykam i pasteryzuję w wodzie około 1 godziny, a w piekarniku około 40 minut w temperaturze 150 stopni.
  Polecam dla mięsożerców :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz