niedziela, 21 sierpnia 2011

Blok czekoladowy.

Witam,
Blok czekoladowy. Hit mojego dzieciństwa, jedna z pierwszych poważniejszych rzeczy, które nauczyłam się robić w podstawówce. Wtedy nie było czekolady  na półkach sklepowych ;) Pychotka.
Składniki:
- 25 dag margaryny lub masła
- 1 szkl. cukru
- 1/4 szkl. wody
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 25 dag mleka w proszku
- 2 paczki herbatników
Wykonanie:
Do garnka wrzucić margarynę (lub masło), cukier, wodę, kakao, zagotować, dodawać stopniowo mleko w proszku cały czas intensywnie mieszając, żeby nie było grudek. Połączyć z pokruszonymi herbatnikami. Wylać na wąską blachę wyłożoną pergaminem. Ostudzić.
Polecam na poprawę humoru i na brak magnezu :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz