poniedziałek, 18 lipca 2011

CIASTO Z PORZECZKAMI POD BEZĄ

A teraz coś na słodko.
Gdy pojawia się czarna porzeczka to już się cieszę bo w tym cieście najbardziej mi smakuje, polecam :)

          Składniki:
na ciasto:
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
na bezę:

  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
Porzeczki: około 400g
Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać. Przełożyć do formy kwadratowej lub prostokątnej i zapiec ok 20 min w temp. 170 stopni C. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Gdy ciasto się zrumieni, wrzucamy na wierzch porzeczki, na to pianę, dalej zapiekamy około 15 min. 
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz