sobota, 30 lipca 2011

Ciasto bananowe.

Witam,
Mam słabość do ciasta bananowego, uwielbiam rano skubnąć kawałek zamiast kanapki, do kawy z mlekiem :)
Przepis mam już parę lat, zapisany w moim zeszycie kulinarnym, nie pamiętam już skąd wzięłam :)
Bardzo dojrzałe banany kupiłam za złotówkę, z myślą oczywiście o cieście, polecam :)
Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany (ok. 80 dag.),
  • 2 szkl. maki pszennej,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1/4 szkl. ciepłej wody,
  • szczypta soli
Wykonanie:
Banany obrać, pokroić na drobne kawałki lub rozdrobnić widelcem, dodać cukier, jajko, masło, szczyptę soli, sodę, na koniec mąkę. Wszystko wymieszać, najlepiej widelcem lub łyżką. Masę przełożyć do ulubionej formy, upiec w temp. 150 stopni około godziny.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz