środa, 26 lutego 2014

Fasolka z pęczakiem.

Witam,
Trzy rodzaje fasoli, w tym jedna nakrapiana ( a wygląda na przypaloną :).  Trochę kiełbasy, warzyw, pęczaku, koncentratu pomidorowego i mamy gar sycącej strawy, zapraszam :)
To moja propozycja na akcję "Warzywa strączkowe" organizowaną przez PannaMalwina.


Składniki:
- szklanka fasoli ( u mnie 3 rodzaje),
- 1/2 szklanki pęczaku,
- 2 kiełbaski śląskie,
- 1 szklanka warzyw (dałam mrożone pokrojone w słupki),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, papryka słodka, sól.

Wykonanie:
Dzień wcześniej zalałam fasolki z pęczakiem ciepłą wodą i zostawiłam do napęcznienia. Jeżeli ktoś tego nie zrobił, będzie musiał długo gotować, dolewając wodę i pilnując żeby się nie przypaliło. Kasza jak się ugotuje to robi się mazista. Ja najpierw zaczęłam od ugotowania fasoli i pęczaku w wodzie z przyprawami, dopóki fasola nie zmiękła. Następnie dodałam warzywa, pokrojoną w kostkę kiełbasę, a na końcu zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Koniecznie trzeba pamiętać o tym, że kasza lubi przywierać do dna. Efekt jest podobny do fasolki po bretońsku, tyle tylko, że kasza tutaj daje fajny smak i konsystencję. Trzeba spróbować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz