sobota, 29 października 2011

Pieczarki marynowane.

Witam,
Oj nadrabiam zaległości :)
Pieczarki i inne pyszności robiłam ... ale zupełnie nie miałam czasu żeby wstawić na bloga, wybaczcie :)
Jest to przepis na pieczarki, które robiłam lata całe temu ... i smakowały.

Składniki:
- 1 kg pieczarek,
- 3 średnie marchewki,
Zalewa:
- 1 szkl. octu,
- 4 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych.


Wykonanie:
Pieczarki umyć, gotować w osolonej wodzie  z dodatkiem kwasku cytrynowego około 15 minut.  W  drugim garnku przygotować zalewę - składniki wymieszać o podgotować około 10 minut. Pieczarki i pokrojoną w talarki marchewkę układać do słoików i zalać gorącą zalewą. Można dodatkowo pasteryzować około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz