sobota, 29 października 2011

Chałka.

Witam,
Chałka, smakuje zawsze mojej Córci, nawet jak nie ma na nic ochoty, a "boli ją brzuszek z głodu" :)

Składniki:
- 30 g świeżych drożdży (1/3 kostki),
- 400 ml ciepłej wody (około 2 szkl.),
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2-3 jajka,
- cukier waniliowy vel wanilinowy :) 
- pół szkl oleju,
- około 1kg mąki.

Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłą wodą, solą, jajkami, 2 szklankami mąki, dokładnie wyrabiamy podsypując mąkę i dodając na koniec olej. Niestety trzeba wyrabiać :( Gdy ciasto jest już elastyczne ale trochę klejące, dzielimy na kawałki takie dla początkujących na trzy :) Każdą część ciasta formujemy w wałek podsypując ciasto mąką. Zaplatamy warkocz. Kładziemy na blachę, najlepiej jak mamy czas na wyrośnięcie ciasta. Ja jak się mi trochę spieszy to chałki wkładam do zimnego piekarnika i wtedy ciasto ma szansę wyrosnąć, tak robię również z innymi drożdżowymi :) Z tego przepisu wychodzą 2 bardzo duże chałki. Czasem zamiast plecionej chałki robię po prostu nadzianego drożdżowca ( nadzianego białym serem - tak jak na zdjęciu lub powidłami). Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz