piątek, 25 kwietnia 2014

Łopatka z pieca.

Witam :)
Łopatka z pieca, to przepis na szybką, zdrową wędlinę domową. Brzmi nieźle i smakuje tak samo pysznie :)

Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 1 torebka warzyw mrożonych ( ja miałam mieszane: włoszczyznę, seler naciowy),
- 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, kurkuma.

Wykonanie:
Sztuka mówi, żeby mięso zamarynować :) i słusznie, a ja nie miałam tyle czasu, więc mięso opłukałam, posypałam solą, kurkumą, pieprzem i przesmażyłam z każdej strony na rumiano na patelni, żeby  mięso było soczyste w środku po upieczeniu.
Następnie położyłam warzywa na dno brytwanny, podlałam wodą, położyłam mięso i upiekłam. Trwało to około godziny :) Zapraszam.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz