poniedziałek, 19 maja 2014

Jak zrobić pesto?

Witam :)
Pesto, samo zielone - bardzo lubię :) Dzisiaj moja wersja, którą by spokojnie można nazwać "po polsku" zielonym sosem. W każdym razie dużo witamin, jednym słowem: trzeba ocenić, zapraszam :)


Składniki:
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- zielenina, około 100g, ( szpinak "baby", szczypior, natka pietruszki),
- opakowanie kiełków brokułów - 50g,
- sezam - 3 łyżki (podprażony, tylko na jasno brązowy kolor),
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- suszony czosnek, sól, 
- pół szklanki wody.

Wykonanie:
Sezam podprażyłam na patelni (na jasnozłoty kolor, jak będzie brązowy to będzie gorzki :(  
Wszystko zmieszałam w misce i potraktowałam blenderem, na kilka dobrych minut. Trzeba próbować i doprawiać według własnego smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz