czwartek, 26 czerwca 2014

Zupa zacierkowa.

Witam,
Zupa zacierkowa, wspomnienie z dzieciństwa. Moja Babcia oczywiście robiła najlepszą na świecie :) Ja miałam bardzo poważne zajęcie przy gnieceniu w miseczce zacierek, a potem ich skubaniu.
Kiedyś bardzo popularna zupa.


Składniki:
- solidna garść mrożonej włoszczyzny,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 kawałki kiełbasy,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka chrzanu,
- zacierki (1 jajko mieszamy ze szczyptą soli i mąką - około pół szklanki).

Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę, podsmażam w garnku, dodaję warzywa, następnie zalewam wodą. Gdy zupa zaczyna się gotować, dodaję chrzan, przyprawy. Zacierki skubię i wrzucam do wrzącej zupy, u mnie były z mąki pszenno-razowej. Chwilę gotuję, dodaję natkę pietruszki i gotowe. Polecam :) 

1 komentarz:

  1. Pyszna zupka. Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!

    OdpowiedzUsuń