Ciasto cynamonowe, szybkie, drożdżowe, pachnące. Baza taka sama jak w przepisie na ciasto drożdżowe z porzeczkami i serem tylko prościej. To ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i nie wymaga długiego wyrabiania. Polecam :)
- 4 dag drożdży,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3 całe jaja,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1/2 kg mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać jajka, mleko, olej, cynamon, zostawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać mąkę i wymieszać wszystko łyżką w miarę dokładnie (ciasto daje się łatwo mieszać, ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego) Wyłożyć na blachę, na ciasto, posypać kruszonką (zrobioną z: 10 dag mąki, 5 dag masła, 2 łyżek cukru, opakowania cukru waniliowego). Piec około 45 minut w temp. 180 C.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz