Witam,
Przetworów ciąg dalszy :) Dziś sałatka z kapustą pekińską i kolendrą, do kanapek, do obiadu. Co kto lubi :)
Składniki:
- 2 kg kapusty pekińskiej,
- 1 kg marchwi,
- 1 kg cebuli,
- główka czosnku,
- 1 kg papryki,
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 3 łyżki soli,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka zmielonej kolendry,
- pęczek kopru.
Wykonanie:
Ogórki, paprykę kroimy w plasterki, marchewkę, cebulę ścieramy na tarce, kapustę kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koper kroimy. Następnie wszystko mieszamy w dużej misce, posypujemy solą i przyprawiamy kolendrą, odstawiamy na co najmniej godzinę. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy cukier, ocet i olej, mieszamy, układamy luźno do słoików, tak by zostało trochę wolnego miejsca pod pokrywką. Pasteryzujemy litrowe słoiki około 15 minut, mniejsze około 12 minut. Chyba że pasteryzujemy w piekarniku, to w temperaturze 150 stopni około 30 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz